Nyheter

Valborg vid gruvan ställs in

En tradition för många, valborgsfirandet vid Falu Gruva, ställs in.
”Vi ser fram emot att återuppta evenemanget nästa vår istället”, säger verksamhetschef Anna Björkman.

Vädret spelar stor roll för antalet besökare på valborgsmässoafton; en fin vårkväll kommer minst ett par tusen personer för att hälsa våren välkommen vid gruvan. Regeringens beslut om förbud mot folksamlingar med mer än 500 personer gör därför att Falu Gruva avblåser årets evenemang.

”Även om många blir besvikna så hoppas vi att de allra flesta har förståelse för att vi fattar det här beslutet. Vi sätter folkhälsan främst”, säger verksamhetschef Anna Björkman.

Hon understryker att Falu Gruva följer myndigheternas rekommendationer för att förhindra ytterligare spridning av det nya coronaviruset. Även om besöksmålet än så länge håller öppet som vanligt så har vissa rutiner ändrats. Ett exempel är att besökare under jord får gå i trappor både ner och upp, istället för att som tidigare ta hissen på tillbakavägen.

Valborgskvällen brukar inledas med körsång och vårtal. Därefter tänds den stora majbrasan intill dagbrottet Stora Stöten när skymningen faller. Nu har alla inblandade i evenemanget, däribland Musikkonservatoriet och årets talare kommunalrådet Joakim Storck, nåtts av informationen om att det ställs in.