Hönsen pickar på gårdstunet. En hög med ved ska huggas. Det doftar nybakat bröd och en stickning ligger på
bordet. I gruvarbetarbostaden, där kalendern visar 1897, finns massor av saker som ska göras. Medan mannen jobbar nere i gruvan ser hustrun Anna Eriksson till att hälsa besökarna vid Falu Gruva välkomna in på besök.
Erikssons stuga, sommarens nyhet vid Falu Gruva, öppnar för besökare den 13 juni.
”Äntligen kan vi visa upp hur gruvarbetarna, som höll gruvdriften igång under hundratals år, hade det i vardagen. Det känns jättespännande att låta våra besökare bokstavligen kliva in i historien”, säger verksamhetschef Anna Björkman.
Det är gamla Bagarstugan, tidigare ett kafé, som har byggts om till en gruvarbetarbostad. Stugan har kompletterats med ett nybyggt uthus med hönshus och dass i gammal stil. Utöver hustrun kommer fler karaktärer att dyka upp vid Erikssons stuga, bland annat en ung man som tar de jobb han får vid gruvan för att spara pengar till resan över till Amerika.
”Vi kommer att satsa mer på dramatiseringar framöver, det här är bara ett första steg. Det handlar om att väcka liv i historien genom att låta människorna som levt och verkat vid gruvan genom många århundraden ta större plats. Det känns extra roligt att som här lyfta fram kvinnorna i historien”, säger Anna Björkman.
Visste du att …
… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.