Nyheter

Vasamynt kommer tillbaka till Falun

Nyfiken på kopplingarna mellan skeppet Vasa och Falu Gruva? Forskare från Vasamuseet kommer till Falun för att hålla soppföredrag och under året kommer kopparmynt från skeppet att visas i Gruvmuseet.

Falu Gruva, som kallades ”rikets skattkista” på 1600-talet, hade stor betydelse för finansieringen av bygget av skeppet Vasa. Ombord fanns bronskanoner tillverkade av koppar från Falun och vid bärgningen på 1960-talet hittades över 4 200 kopparmynt.

Efter 333 år på havets botten kommer nu ett par av mynten, ettöringar i form av ett rundmynt och en fyrkantig klipping, båda präglade i Säter på 1620-talet, tillbaka till Falu Gruva.

”Vi ser fram emot att kunna visa mynten, som symboliserar Falu Gruvas roll i den svenska historien, för våra museibesökare”, säger gruvans verksamhetschef Anna Björkman.

Som en del av Vasamuseets samarbete med Falu Gruva kommer forskarna Anna Maria Forssberg och Fred Hocker till Falun för att berätta om skeppet, människorna i dess närhet och föremålen kopplade till gruvan vid ett soppföredrag den 12 februari.

”Samarbetet med Falu Gruva ger oss möjlighet att berätta om Vasa på ett nytt sätt. Förhoppningsvis inspirerar det publiken till att vilja veta mer om, och besöka, såväl Falu Gruva som Vasamuseet”, säger Siri Beer Boman, programansvarig vid Vasamuseet.

Stockholmspubliken får veta mer om kopplingarna mellan Falun och skeppet Vasa den 18 mars, då Joakim Wehlin från Dalarnas museum och Johanna Nybelius från Falu Gruva håller föredrag på Vasasmuseet.

Mer info om soppföredraget den 12 februari hittar du här.

Vasamuseets vårprogram, med mer info om evenemangen, finns här.