Smedjan vid gruvan igång igen

Nu hörs hammarslagen vid Falu Gruva igen. Ingvar Grau är smeden som har hittat sitt drömläge.

“Det är säkert runt tio år sedan jag hörde mig för om den här lokalen första gången”, säger Ingvar Grau som tycker att smide som hantverk har en given plats vid gruvan.

Nu är smedjan, som senast var igång på 1980-talet, iordningsställd och han har slagit upp dörrarna för besökare.

Läget intill gångvägen in på gruvområdet tycker han är perfekt; många har redan tittat in för att lyckönska eller lägga en beställning.

“Som hos bysmeden i gamla tider går det bra att specialbeställa grejer, ett gångjärn till garageporten, en krok eller något helt annat – inte bara det som står på hyllorna i vår butiksdel”, säger Ingvar Grau.

Efter många år som hobbysmed satsade han på en tvåårig smidesutbildning på Sätergläntan. Sedan flera år tillbaka jobbar Ingvar Grau, som kom till Falun från Skåne i slutet av 1970-talet, heltid med smidet.

Smedjan vid gruvan kommer vara öppen året om och när portarna står uppställda är besökare välkomna in för att titta på när han arbetar.

“När jag började smida tyckte jag att det var fascinerande att något som är så hårt kan låta sig formas på ett så enkelt sätt. Det var fascinationen från början. Och som smed blir man aldrig fullärd. Man hittar alltid nya vägar att gå”, säger han.

Mer om Smedja Metallmorfos