Nyheter

Falu Gruva har utsetts till Årets turistmål 2015 i kategorin skolresor

Webbplatsen turistmål.se har låtit sina besökare rösta fram Årets turistmål 2015 i olika kategorier. I kategorin skolresor fick Falu Gruva flest röster och titeln Årets…

Webbplatsen turistmål.se har låtit sina besökare rösta fram Årets turistmål 2015 i olika kategorier. I kategorin skolresor fick Falu Gruva flest röster och titeln Årets turistmål 2015.

Under 2015 besökte drygt 5350 skolbarn från förskoleklass upp till gymnasiet Falu Gruva. Större delen av skolresorna sker i maj och då är det inte ovanligt med 250 skolbarn en förmiddag här på gruvområdet. Skolklasserna kommer inte bara från Falun och närområdet utan från hela mellersta Sveriges så som Gävle, Örebro och Stockholm. Det händer även att vi får besök av skolklasser från andra länder i Europa. årets-turistmål-2015-falu

– Vi arbetar aktivt med våra skolprogram och gruvturer för barn så det är roligt att få ett kvitto på att vi är ett uppskattat resmål för skolklasser. säger Johanna Nybelius, museipedagog på Falu Gruva.

I dag erbjuder vi skolor fem olika skolprogram indelade efter årskurser och framtagna utifrån läroplanen. I höst kommer ytterligare två helt nya skolprogram att lanseras varav det ena tas fram i samarbete med särskolor i Falun och Borlänge med projektnamnet ”Upptäck världsarvet i Falun och Falu Gruva utifrån dina egna förutsättningar”. Det är Arvsfonden som beviljat medel för att spela in en film och ta fram ett skolprogram för de personer som inte kan gå ner i gruvan och/eller behöver förbereda sig inför ett besök.

– Av säkerhetsskäl kan personer med vissa motoriska funktionsnedsättningar inte gå ner i gruvan. Även om vi har spännande och intressanta aktiviteter ovan jord har det alltid känts tråkigt att de missar huvudattraktionen på området. Men med filmen kommer vi att kunna erbjuda en helt annan upplevelse, säger Johanna Nybelius.

Målet är att alla barn och vuxna med eller utan funktionsnedsättning, utifrån sina egna förutsättningar, ska kunna få uppleva unik svensk historia på ursprunglig plats vid Världsarvet Falu Gruva. Arbetet med information mot skolan är en av de viktigaste uppgifterna och ansvar som ett världsarv har.

» Våra skolprogram