Nyheter

Nykläckta berguvungar i Stora Stöten

Nu har det kläckts berguvungar i bolådan i Stora Stöten vid Falu Gruva. Honan har ruvat på äggen sedan i början av februari och nu har…

Nu har det kläckts berguvungar i bolådan i Stora Stöten vid Falu Gruva. Honan har ruvat på äggen sedan i början av februari och nu har en av de nykläckta ungarna fångats på bild.
“Den ena ungen, en liten grå dunboll, syns på bilden. Och när honan reste sig upp för en kort stund så såg jag att det låg någonting under henne. Så minst en, troligen två ungar rör det sig om”, säger Lars Wallström från Falu Fågelklubb.

Enligt fågelklubben så är två ungar ett vanligt antal hos häckande berguvar. Tre eller till och med fyra ungar som paret vid Falu Gruva haft tidigare är ovanligt många. Förklaringar till det kan vara att bolådan har ett skyddat läge och att tillgången på föda är stor i närområdet.

Berguven, landskapsdjur i Dalarna, är en av världens största ugglor med ett vingspann på upptill 179 cm. Falu Gruva arbetar för att sprida information om arten till besökarna, bland annat i form av en utställning och en utsiktsplats med kikare.

“Berguven är en utrotningshotad art och därför känns det väldigt fint att de väljer att häcka här oss på en offentlig plats som dessutom är ett världsarv”, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Mer information om berguvarna vid gruvan finns hos Falu Fågelklubb.