Ett berguvspar har valt sitt revir i dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva där de lever i vilt tillstånd.

Falu Gruva är mycket stolta över att ha ett häckande berguvspar i Stora Stöten. Vi vet inte exakt när det första paret valde Stora Stöten som boplats men det sägs att det häckade berguvar även när gruvan var aktiv, alltså före den lades ned 1992.

I mars 2018 fick det häckande berguvparet tillökning igen.

Berguven är en av världens största ugglor.
Vingspann: 138-179 cm,
Längd: 59-73 cm och
Vikt: 2-4 kg

Besök gärna utsiktsplatsen framför Gruvmuseet. Här finns informationstavlor och en kikare som går att rikta mot berguvarnas bolåda.

Mer information om berguvar finns på Falu Fågelklubbs hemsida.

 

Sidan uppdaterad: 2018-05-23