Kliv in i historien hos gruvarbetarfamiljen Eriksson där året är 1897 respektive 1958. Lär dig mer om de historiska byggnaderna på området, spana efter berguven och avsluta på Gruvmuseet. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Ovanjordspaketet går att boka från den 18 juni 2022.

Gruvmuseet

I Gruvmuseet är det lätt att förlora sig i historiens vingslag, som inte stannar i Falun utan berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Utställningen är interaktiv och uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Här kan du åka i gruvschaktets tunna, prova en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. I Gruvmuseet kan du tillbringa många timmar. Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Upptäck våra historiska byggnader

Gruvan kan även upplevas på marknivå. Upptäck våra historiska byggnader på runt dagbrottet Stora Stöten med vår interaktiva guidning som placerar in historiska byggnader som gruvlavar, vaskverk och hjulhus i gruvans tusenåriga historia. Flera av dem går att titta in i och lära sig mer om. På områdeskartan som du får i vårt besökscenter finns QR-skyltningen markerad. Gångvägen runt dagbrottet är anpassad för rullstol och barnvagn. Längden på promenaden är cirka 1,6 kilometer och höjdskillnader förekommer.

Livet på gruvområdet

Kliv in i historien och hälsa på hemma hos gruvarbetarfamiljen Eriksson där tiden har stått stilla sedan 1897 respektive 1958. Femtiotalsbostaden är en av årets nyheter på området. Passa på att ta en rundtur med Lilla Gruvtåget som passerar flera av våra historiska byggnader. Berguven häckar i dagbrottet, i utsiktstornet finns kikare där du kan spana efter ugglan som är en av världens största. Familjen Eriksson och Lilla Gruvtåget ingår i Underjordspaketet under högsäsongen (18/6-14/8 2022).

Priser

120 kr / Vuxen
70 kr / Barn
340 kr / Familj

Andra biljetter

Gruvtur och museum

Upptäck tusen år av historia vid Falu Gruva - både ovan och under jord. Biljetten inkluderar en guidad visning nere i gruvan och entré till Gruvmuseet med interaktiva utställningar som berättar om Sverige och Europa under många hundra år.

1 timme under jord

Gruvtur (måndag-fredag)

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva. Här får du höra om gruvans tusenåriga historia och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Gruvturen går genom delar av gruvan med anor från 1600-talet.

1 timme under jord

Underjordspaketet för yngre barn (3-10 år)

Visa mer Visa mindre

Ett underjordspaket för de yngre barnen. Familjeturen är en spännande visning i gruvan anpassad för barn mellan 3-10 år. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Underjordspaketet är bokningsbart från den 18 juni 2022.

Pris per person

260 kr / Vuxen

120 kr / Barn

220 kr / Student

220 kr / Pensionär

670 kr / Familj

Underjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Ta del av historien och lyssna till de spännande sägner och legender som lever kvar. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Underjordspaketet är bokningsbart från den 18 juni 2022.

Pris per person

260 kr / Vuxen

120 kr / Barn

220 kr / Student

220 kr / Pensionär

670 kr / Familj

Kulturresan i Dalarna

Visa mer Visa mindre

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Zornmuseet, Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Pris per person

125 kr / Kulturpasset