Berguven, en av världens största ugglor och Dalarnas landskapsdjur, har valt att häcka i Stora Stöten under många år. 

Falu Gruva har en webbkamera riktad mot berguvarnas bolåda som är placerad på en klippavsats i dagbrottet.

Bilderna uppdateras var tionde sekund och visar, förhoppningsvis, nykläckta ungar när honan av ruvat färdigt.

”Att våra besökare har möjlighet att få uppleva Dalarnas landskapsdjur berguv, som idag tyvärr är en hotad art, i naturligt tillstånd betyder väldigt mycket för besöksmålet och världsarvet Falu Gruva. Vi är stolta och vill självklart göra det vi kan för att de ska trivas och återkomma till sin häckningsplats många år framöver”, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Kameran är igång dygnet runt vilket gör att livet i bolådan går att följa även nattetid. Av hänsyn till berguvarna använder vi en kamera som klarar att ta bilder utan inbyggd lampa eller extern ljuskälla.

Falu Gruva strävar efter att sprida kunskap om berguven och vi har inom ramen för LONA-projektet monterat en kikare och informationstavlor i utkikstornet vid Stora Stöten.

Bilderna lagras inte utan visas endast på falugruva.se samt som inlägg i våra sociala medier. Området är inhägnat och kameran är riktad mot en klippvägg, vilket gör att inga människor syns i bild. Användningen av webbkameran sker därför i enlighet med kamerabevakningslagen, läs mer om den här.