Berguven i Stora Stöten

Visste du att berguven har ett vingspann på upp till 170 cm? Spana efter denna mäktiga uggla, en av världens största, när du besöker gruvan. Arten har häckat i dagbrottet Stora Stöten under många år.

Kolla efter uvarna i kikaren

Berguven, som är Dalarnas landskapsdjur, är den största ugglearten som lever vilt i Europa. Kännetecken är de brunspräckliga fjädrarna, de orangegula ögonen och förstås örontofsarna.

I vårt utsiktstorn finns kikare där du kan spana efter berguvarna i dagbrottet. Under häckningen och när ungarna är kläckta är bolådan ett säkert tips, men året om finns chansen att se dem.

Där finns även informationstavlor om arten, alltsammans har möjliggjorts inom ramen för det så kallade LONA-projektet.

Eftersom berguven är en fridlyst fågel får man inte störa fåglarna och därför är det inte tillåtet att flyga med drönare över Stora stöten.

Fem berguvsfakta

Vingspann

Upp till 170 cm – alltså som längden på en vuxen människa.

Läte

Ett djupt tvåstavigt ”oo-hoo” som kan höras på hela fyra kilometers håll.

Favoritmat

Brunråtta, vattensork, hare, kråka, fisk, groda och olika småfåglar.

Boplats

Bergsklippor, därav namnet, där äggen i boet är skyddade.

Hot

 Miljögifter, färre lämpliga boplatser och illegal jakt.

Följ livet i bolådan under våren

Två ungar (bilden) kläcktes i bolådan i Stora Stöten våren 2020.

Häckningen startar i februari-mars och ungarna kläcks ungefär en månad senare. Även om de lämnar bolådan i början av sommaren så stannar de kvar i dagbrottet ännu en tid – med lite tur går det alltså att få syn på dem i kikaren vid utsiktsplatsen.

Livet i bolådan går att följa via vår uvkamera. Nu håller vi tummarna för att det blir en häckning till våren så att vi får starta den!

Redan före 1992, då gruvan stängde, valde berguven att häcka i Stora Stöten. Med tanke på att berguven finns med på listan över rödlistade fågelarter är varje nykläckt unge värdefull för artens överlevnad.

Användningen av webbkameran följer kamerabevakningslagen, läs mer

Fler sevärdheter runt gruvan

Stora Stöten

Läs mer

Historiska byggnader

Läs mer

Erikssons stuga

Läs mer