Upplev ett spännande möte med den svenska historien i Falu Gruvas mäktiga salar och vindlande gruvgångar  ner till 67 meters djup. 

Förr var det mörkt, smutsigt, rökigt och varmt i gruvan, det kunde på sina ställen bli uppåt 50 grader i gruvgångarna. Om du gör ett besök i gruvan i dag är det fortfarande ganska smutsigt men du slipper det kompakta mörkret, röken och värmen. Nu är det lika kallt som i ett kylskåp, ca 5 grader, året om i gruvan vilket gör att ett besök i Falu Gruva lämpar sig såväl sommar som vinter.

Den del av gruvan som är öppen för besökare är till stora delar från 1600-talet och du går ner till 67 meters djup på en ordinarie visning. Som besökare i gruvan leds du ner för trappor, genom vindlande gruvgångar som mynnar ut i stora salar med spännande färger, du får höra berättat om hur gruvdrängarna slet och historien om den olycksaliga Fet-Mats öde. Om Gruvfrun visar sig gäller det att snabbt ta sig upp ur gruvan. Nu för tiden kan du ta hissen upp till markytan.

Saker att tänka på inför besöket nere i gruvan är att ha oömma skor och varma kläder, exempelvis en stickad tröja eller tunnare jacka. Under den guidade visningen förekommer det många trappor så det är viktigt att alla besökare kan gå på egen hand hela vägen.

Vi erbjuder särskilda gruvturer för barn. Åldersgränsen för att gå ner i gruvan är tre år. Upp till tolv år får barn bara besöka gruvan i sällskap av en vuxen.

Förbokning rekommenderas, boka här.

… visste du att antalet besökare i Falu Gruva från starten för besöksgruvan 1969 och fram till i dag är runt två miljoner. Redan så tidigt som år 1800 finns turister med på en bild från gruvan; då skedde nerstigningen via fuktiga trätrappor och fritt hängande stegar.

Sidan uppdaterad: 2019-04-23