Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Falu Gruva Julmarknad 2019

söndag, 8 december, 2019 10:00 - 17:00


Välkommen till Falu Gruvas traditionella julmarknad!

SÖNDAG 8 DECEMBER KL. 10–17

Hur tycker du att julen ska smaka, dofta och se ut? Allt du kan tänka dig – alltifrån julgodis och granriskransar till halmbockar och stickade yllevantar – hittar du på vår traditionella julmarknad.

Julmarknaden tar plats mitt i världsarvet vid Falu Gruva. Rader av gammaldags marknadsstånd fyller Gruvplatsen intill dagbrottet Stora Stöten och våra försäljare finns på plats från tidig förmiddag fram tills dess att mörkret sänker sig på eftermiddagen.

Musikkonservatoriets kör uppträder på olika platser inom marknadsområdet under dagen och förhöjer stämningen med en fin julrepertoar.

En nyhet för året är att vi väcker liv i gruvans långa historia. Mitt bland besökarna kommer karaktärer från förr dyka upp och de medverkar i dramatiseringar av händelser som utspelat sig här genom hundratals år.

Gruvtomtarna finns på plats som vanligt och de är redo att emot barnens önskelistor. I år håller tomtarna till i Vaschet intill Creutz lave. För barnen ordnas dessutom fiskdamm i en gammal tågvagn och turer med häst och vagn.

Vi erbjuder matservering som stenungsbakad pizza, grillkorv och hamburgare, soppa och viltrulle på marknadsområdet. Dessutom hälsar Gjuthuset Café & Butik, Café Bagarstugan och restaurang Geschwornergården välkommen.

På gruvområdet finns en rad butiker som har julmarknadsöppet, exempelvis inredningsbutiken Norrgården och Falu Antik & Byggnadsvård. Trädgårdshandeln Spelstyrarens växter och cykelbutiken KBK Bikes har popup-kafeer under marknadsdagen.

 

Entré:

25 kr per person, fritt inträde under 16 år.

Fritt inträde till julmarknaden för besökare som förbokar biljetter till Gruvmuseet eller en av våra guidade visningar under jord där även museientrén ingår. OBS: Gäller endast vid uppvisande av förbokade biljetter, boka här.

 

Praktisk information:

Antalet parkeringsplatser på området är begränsat och vi rekommenderar den som har möjlighet att ta promenadvägen genom Elsborg, som för dagen är kantad av hundratals marschaller. För den som tar bilen hit finns flera alternativa parkeringar. Två intill julmarknaden (infart E16, Gruvrondellen respektive väg 293) med p-avgift 20 kr. På den stora besöksparkeringen intill Världsarvshuset (infart från Gruvrondellen) finns p-platser för rörelsehindrade.

Toaletter för våra besökare finns vid den stora besöksparkeringen och inne i Världsarvshuset.

Hundar är tillåtna inne på området, tänk dock på att antalet besökare är stort under marknadsdagen.

 

Utställare:
Årets julmarknad är redan fullbokad. För intresseanmälan, vänligen mejla julmarknad@falugruva.se.

Varmt välkomna!

Detaljer

Datum:
söndag, 8 december, 2019
Tid:
10:00 - 17:00

Arrangör

Falu Gruva
Telefon:
023-78 20 30
E-post:
info@falugruva.se

Plats

Gruvplatsen
Gruvgatan 44
Falun, 791 61 Sverige
+ Google Map