Platsen

Falu Gruva är en plats med tusen år av historia. Under jord syns spåren av hundratals år av gruvdrift - stora salar, vindlande gångar och djupa schakt - och du är välkommen ner. Ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig och runtom är historiska faluröda byggnader utspridda. I våra dagar har platsen förvandlats till ett besöksmål med lunchrestaurang, kafé och butiker.

Gruvmuseet

När du besöker Gruvmuseet upptäcker du att historien om gruvan även berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Interaktiva utställningar för både stora och små besökare.

Läs mer

Under jord

Den guidade visningen under jord går genom gruvgångar, stora salar och förbi djupa schakt. Lyssna noga på vad guiden säger – det finns särskilda regler som bara gäller i underjorden.

Läs mer

Familjen Eriksson 1897

Under sommaren kan du kliva rakt in i historien hos gruvarbetarfamiljen Eriksson på Koppargränd. Här har tiden stått stilla sedan 1897 och du får delta i vardagsbestyren som de såg ut då.

Läs mer

Familjen Eriksson 1958

Året har blivit 1958 och familjen Eriksson hälsar dig varmt välkommen. Bli inte förvånad om det doftar nybakat från köket! Hemmet från 1950-talet är en av sommarens nyheter vid gruvan.

Läs mer

Historiska byggnader

Våra historiska byggnader får oss att känna historiens vingslag. Genom dessa unika gruvlavar, vaskverk, hjulhus och spelhus kan vi berätta Falu Gruvas historia även ovan jord.

Läs mer

Mat & dryck

Restaurang Geschwornergården tar dig med på ett smakäventyr baserat på lokala råvaror. Ta en fika eller lättare lunch hos Gjuthuset Café & Butik som har öppet året om.

Läs mer

Gruvbutiken

Vår museibutik Gruvbutiken hittar du i Världsarvshuset. Ett noga utvalt sortiment gör att du enkelt kan välja en bit av Dalarna och Falu Gruva att ta med dig hem.

Läs mer

Butiker på området

Utforska gruvområdets utbud av butiker. Här finns alltifrån byggnadsvård och inredning till trädgårdshandel och hantverkare av olika slag.

Läs mer

Andra företag på området

En möbeltapetserare, en kökstillverkare och Falu Rödfärgs färgfabrik är några av de verksamheter som håller till vid Falu Gruva.

Läs mer

Stora Stöten

Övernatta vid kanten av dagbrottet Stora Stöten i en byggnad med anor från 1700-talet. Uppfinnaren Christopher Polhem bodde en gång i Konstmästargården där Polhem Bed & Breakfast ligger i dag.

Läs mer

Gruvans konsthall

Högst upp i Gruvmuseet, med storslagen utsikt över dagbrottet Stora Stöten åt ena hållet och Falu stad åt det andra, ligger Gruvans konsthall. Varje år visas en sommarutställning och en eller flera kortare utställningar under vintern.

Läs mer

Berguven i Stora Stöten

Berguven, en av världens största ugglor och Dalarnas landskapsdjur, har valt att häcka i Stora Stöten under många år. Via vår webbkamera kan du följa livet i berguvarnas bolåda när det är dags för äggkläckning.

Läs mer

Världsarvet Falun

Falu Gruva är en unik plats med tusen år av historia. Sedan 2001 dessutom upptagen på Unescos världsarvslista. Världsarvet Falun består av gruvan, staden och den omkringliggande bergsmansbygden och här finns massor att upptäcka!

Läs mer

Vattnets väg till gruvan

Vattnets väg – Sveriges äldsta vattenleder kopplade till gruvdrift – omfattar sjöar, dammar, kanaler och diken i bergen nordväst om Falu Gruva. I dag kan du följa Vattnets väg till gruvan genom totalt 30 kilometer vandringsleder.

Läs mer

Järnets väg till gruvan

Förr i tiden var föremål av järn, exempelvis verktyg, en förutsättning för gruvdriften. Gör ett besök i de historiska bruksmiljöerna i Vintjärn, Svartnäs, Åg (bilden) och Korså för att följa Järnets väg till Falu Gruva.

Läs mer

Cykla, vandra och gå

Upptäck de unika omgivningarna runt gruvan längs de många cykel- och vandringsleder som finns i området. Falu Gruva är den perfekta startpunkten för dig som vill dig ut i skog och mark, exempelvis längs Vattnets väg.

Läs mer

Gruvans cykellek

En av sommarens nyheter är en cykellekplats där barnen kan utmana sig på två hjul innan det bär iväg ut i terrängen. Nästa etapp i Falu Gruvas satsning på cykling för hela familjen är en cykelled för barn längs dagbrottet Stora Stöten.

Läs mer

Polhem B&B

Övernatta vid kanten av dagbrottet Stora Stöten i en byggnad med anor från 1700-talet. Uppfinnaren Christopher Polhem bodde en gång i Konstmästargården där Polhem Bed & Breakfast ligger i dag.

Läs mer

Dags att boka ett besök på Falu Gruva?

Vi har biljetter som passar alla, stora som små. Boka ditt besök redan idag.