Stora Stöten

Kika ner över kanten till dagbrottet vid Falu Gruva! I dag är Stora Stöten, med ett djup på nästan 100 meter, hem åt Dalarnas landskapsdjur berguven.

Största raset i gruvans historia

Det stora raset 1687 är en av de mest kända händelserna i Falu Gruvas historia. Gruvarbetarna reagerade på att det hade börjat låta underligt och oroväckande i berget. Och mycket riktigt, under midsommarhelgen det året inträffade det största raset någonsin. Ovan jord fanns två stora dagbrott och deras mellanväggar kollapsade. Under jord hittades rasmassor så långt ner som 350 meter under marken.

Stora Stöten, med en omkrets på 1,6 kilometer och ett djup på 95 meter, var det som uppenbarade sig efteråt. Händelsen blev känd över hela Sverige, och även ute i Europa, för att inte en enda gruvdräng miste livet – de hade fått ledigt för att fira midsommar!

Håll utkik efter berguven!

I dag, mer än 300 år senare, har vi en utsiktsplats vid kanten av Stora Stöten. Om man har tur kan man få en skymt av berguven, en av världens största ugglor, som häckar i dagbrottet.

I utkiken finns kikare riktade mot berguvarnas bolåda på en klippavsats i dagbrottet. Under häckningstiden går det att följa livet i bolådan via vår uvkamera LÄNK

Ta gärna en promenad runt dagbrottet och njut av utsikten över hela Falun. Man passerar en rad historiska byggnader och kan läsa om gruvans historia längs vägen.

Här hittar du mer information om våra historiska byggnader

Pausa med lunch, fika eller glass

Geschwornergården

Läs mer

Gjuthuset Café & Butik

Läs mer

Koppargrändens glass

Läs mer

Dags att boka ett besök på Falu Gruva?

Vi har biljetter som passar alla, stora som små. Boka ditt besök redan idag.