Traditionsenlig julmarknad på Gruvplatsen

Självklart blir det julmarknad på Falu Gruva även 2023. 10 december, andra advent, är det äntligen dags!

Många är de Falubor och tillresta som inte tycker att julstämningen börjar ordentligt förrän julmarknaden vid Falu Gruva. Som vanligt blir det julmarknad andra söndagen i advent, den 10 december i år, mellan klockan 10-17. Då kommer hundratals utställare att finnas på plats på Gruvplatsen med allt från lokalt hantverk till delikatesser från olika delar av Dalarna.

Fri entré vid bokad biljett

Inträdet till julmarknaden är 40 kronor för alla som fyllt 16 år. Det betalas på plats och allra helst via Swish men är också möjligt att betala kontant. Vi erbjuder FRI ENTRÉ till julmarknaden vid uppvisande av förbokad biljett till Gruvmuseet eller någon av våra guidade visningar under julmarknadsdagen. OBS: Gäller endast vid uppvisande av förbokad biljett.

Boka din biljett här

Tomtar, geten Iréne och häst- och vagn

Förutom en fantastisk julstämning och hundratalet utställare finns mycket annat att uppleva på julmarknaden. Under hela dagen, klockan 10-17, finns gruvtomtarna i Vaschet för att ta emot barnens önskelistor och KFUM Slätta ordnar fiskdamm i tågvagnen. Mellan klockan 11-14 går det att träffa geten Irene, känd från SVT-programmet “Fixarjulen”, och ta årets julkort med henne vid utkiken. Bakom Gjuthuset Café och Butik finns hästarna Sture och Rejäl redo att ta med besökare på en vintrig häst- och vagntur mellan klockan 10-15.45.

Sång och musik

Musikkonservatoriets kör uppträder under dagen och förhöjer stämningen med en fin julrepertoar, de uppträder en gång i timmen med start klockan 11.00 och sista uppträdandet klockan 15.00 vid Gruvmuseets trappa.

Årets nyhet är att Gruvfrun för första gången gör ett besök på julmarknaden och inte vilket besök som helst: hon leder ringdans runt granen för alla danssugna barn och vuxna. Det gör hon en gång i timmen med start klockan 11.30.

Öppet för gruvturer och museibesök

Under hela julmarknadsdagen är det öppet både i Gruvbutiken och även i Gruvmuseet. Vi har också gruvturer under jord på svenska klockan 11.30, 12.30, 13.00, 14.30 och 15.30 och på engelska klockan 14.30. Förköp av biljett till museet eller gruvtur under jord (där museet självklart ingår) ger dig gratis entré på julmarknaden.

Boka din biljett här

Vi erbjuder matservering från olika foodtrucks på marknadsområdet. Dessutom hälsar Gjuthuset Café & Butik, restaurang Geschwornergården och finpizzerian P-za välkommen under julmarknadsdagen.

Praktisk information

Här hittar du bra och praktisk information inför julmarknaden.

Entréer

Det finns fyra entréer till julmarknaden: vid Creutz lave, Berghauptmansgatan, Geschwornergården och Gjuthuset Café och Butik. Inträdet till julmarknaden är 40 kronor för alla som fyllt 16 år. Enklast är att betala med swish men det går också bra med kontanter. Visar du upp en förbokad biljett till museet eller gruvtur så går du in gratis.

Parkering

Vi har två parkeringar i nära anslutning till marknadsområdet på julmarknaden. Den ena ligger vid Oskars Lave och sköts av föreningen Twin Club. Parkeringen kostar 20 kronor och betalas via swish eller kontakt.

Den andra parkeringen är den stora besöksparkeringen vid besökscentret. Den sköts av föreningen OK Kåre.

Vi är väldigt glada att samarbetet med de här föreningarna fortsätter efter flera år tillsammans!

Vi tipsar också våra besökare om att använda gratisparkeringarna nere på stan och ta en mysig vinterpromenad genom Elsborg via Berghauptmansgatan som dagen till ära kommer att vara kantad av marschaller.

Toaletter på området

Det finns flera toaletter på julmarknadsområdet. På vår besöksparkering finns en toalettbyggnad och det finns även i konferensen, entré bredvid museet. Du hittar också toaletter inne i Gruvbutiken.