Gruvmuseet

Besök vårt museum och upptäck 1000 år av historia. Gruvmuseet är en interaktiv upplevelse med massor att uppleva för både stora och små, och det bästa av allt: här får du både se och röra.

Upptäck tusen år av historia

Vi brukar säga att Falu Gruva är en plats med tusen år av historia. 

När du besöker Gruvmuseet upptäcker du att historien om Falu Gruva även berättar om Sverige och Europa under många hundra år. I våra interaktiva utställningar får både stora och små besökare utforska vilken roll Falun och gruvan haft genom historien.

Plåt av koppar från Falu Gruva täckte taket på det franska 1600-talsslottet Versailles. Och på tal om kungligheter så har nästan alla svenska regenter besökt gruvan.

En av dem var kung Gustaf ll Adolf som lät bygga skeppet Vasa. Ombord på skeppet fanns både mynt och kanoner tillverkade av koppar från Falun.

Här får du både se och röra

Utöver den spännande upptäcktsfärden genom historien erbjuder Gruvmuseet en möjlighet att prova på livet under jord. 

Klättra på gruvstegar, känn vikten på kopparmalm och den som vågar kan prova på hur det var att få benet amputerat i gruvans eget akutsjukhus (där många skadade gruvdrängar faktiskt hamnade).

Lär dig mer om gruvdrift och hur den har sett ut genom historien. Testa hur bergarter bildas genom att mixa mineral.

Gruvmuseet, som är Sveriges första tekniska museum, har genomgått en total ombyggnation, som var klar 2017, och omfattar i dag hela berättelsen om Falu Gruva. Från upptäckten av gruvan på vikingatiden till utnämningen till världsarv 2001. 


Kolla in kända gruvbesökare

Många kända personer har besökt Falu Gruva genom åren. I museet finns en tidslinje där du kan spana efter kungligheter, uppfinnare, vetenskapsmän och andra kändisar.

En av dem är vetenskapsmannen Carl von Linné (bilden) som kom upp ur gruvan, rejält omskakad, och liknade underjorden med helvetet. Han hade klättrat på vingliga stegar och tittat ner i avgrundsdjupa hål – det sägs att han fick andnöd på 268 meters djup.

Ungefär hundra år tidigare, i mitten av 1600-talet, kom drottning Kristina till Falu Gruva vid upprepade tillfällen. När hon varnades för den giftiga röken som låg tät över Falun lär hon ha sagt, med rekordåret 1650* i minnet, att “må aldrig denna röken tryta”.

*Under detta år producerade Falu Gruva över 3 000 ton råkoppar, det bästa året någonsin i gruvans historia. Det innebar stora inkomster för Sverige, vilket drottning Kristina uppskattade.

Ytterligare en kändis är uppfinnaren Christopher Polhem som kallades till Falu Gruva efter det stora raset, då Stora Stöten bildades, 1687. Som konstmästare, eller chefskonstruktör, bodde han i Konstmästargården som i dag är en bed & breakfast.

Nyfiken på fler kända gruvbesökare och berättelser?

Som ett smakprov på vad som väntar dig som besökare i museet berättar vi mer om gruvans historia på vår digitala tidslinje