Gruvmuseet

Falu Gruva är en unik plats med tusen år av historia - som även är Sveriges och Europas historia. Upptäck detta och mycket mer i vårt museum.

Upptäck tusen år av historia

Vi brukar säga att Falu Gruva är en plats med tusen år av historia. 

När du besöker Gruvmuseet upptäcker du att historien om Falu Gruva även berättar om Sverige och Europa under många hundra år. I våra interaktiva utställningar får både stora och små besökare utforska vilken roll Falun och gruvan haft genom historien.

Plåt av koppar från Falu Gruva täckte taket på det franska 1600-talsslottet Versailles. Och på tal om kungligheter så har nästan alla svenska regenter besökt gruvan.

En av dem var kung Gustaf ll Adolf som lät bygga skeppet Vasa. Ombord på skeppet fanns både mynt och kanoner tillverkade av koppar från Falun. Tips! Under årets högsäsong kan du se ett par av mynten som vi har fått låna av Vasamuseet i Stockholm.

Hur var livet under jord förr i tiden?

Utöver den spännande upptäcktsfärden genom historien erbjuder Gruvmuseet en möjlighet att prova på livet under jord. 

Klättra på gruvstegar, känn vikten på kopparmalm och den som vågar kan prova på hur det var att få benet amputerat i gruvans eget akutsjukhus (där många skadade gruvdrängar faktiskt hamnade).

Lär dig mer om gruvdrift och hur den har sett ut genom historien. Testa hur bergarter bildas genom att mixa mineral.

Gruvmuseet, som är Sveriges första tekniska museum, har genomgått en total ombyggnation, som var klar 2017, och omfattar i dag hela berättelsen om Falu Gruva. Från upptäckten av gruvan på vikingatiden till utnämningen till världsarv 2001. 


Kolla in kända gruvbesökare

Många kända personer har besökt Falu Gruva genom åren. I museet finns en tidslinje där du kan spana efter kungligheter, uppfinnare, vetenskapsmän och andra kändisar.

En av dem är vetenskapsmannen Carl von Linné (bilden) som kom upp ur gruvan, rejält omskakad, och liknade underjorden med helvetet. Han hade klättrat på vingliga stegar och tittat ner i avgrundsdjupa hål – det sägs att han fick andnöd på 268 meters djup.

Ungefär hundra år tidigare, i mitten av 1600-talet, kom drottning Kristina till Falu Gruva vid upprepade tillfällen. När hon varnades för den giftiga röken som låg tät över Falun lär hon ha sagt, med rekordåret 1650* i minnet, att “må aldrig denna röken tryta”.

*Under detta år producerade Falu Gruva över 3 000 ton råkoppar, det bästa året någonsin i gruvans historia. Det innebar stora inkomster för Sverige, vilket drottning Kristina uppskattade.

Ytterligare en kändis är uppfinnaren Christopher Polhem som kallades till Falu Gruva efter det stora raset, då Stora Stöten bildades, 1687. Som konstmästare, eller chefskonstruktör, bodde han i Konstmästargården som i dag är en bed & breakfast.

Nyfiken på fler kända gruvbesökare?

Som ett smakprov på vad som väntar dig som besökare i museet berättar vi mer om gruvans historia på vår digitala tidslinje

Visste du att…

… gruvan är 610 meter djup och totalt sett genom historien har haft sammanlagt 80 kilometer gruvgångar? Som besökare i gruvan får du följa med ner till 67 meters djup och sträckan som turen omfattar är cirka 600 meter.

… det finns en julgran som aldrig tappar barren på den plats som kallas Julklappen i besöksgruvan? Det beror på att kopparvitriol i kombination med kylan under jord bevarar den. Samma sak hände med gruvdrängen Fet-Mats som hittades många år efter att han dött.

… runt två miljoner besökare har gått ner i gruvan sedan den första guidade visningen 1969? Redan på 1700-talet fick besökare följa med ner under jord – de fick åka tunna, gå i fuktiga trätrappor och balansera på fritt hängande stegar.