Hur gick det till egentligen?

Enligt sägnen var det bocken med de rödfärgade hornen som upptäckte platsen där Falu Gruva ligger i dag.

Var det bocken Kåre?

För omkring 1000 år sedan upptäcktes gruvan. På den tiden fanns ingen stad som hette Falun, inte ens ett land som hette Sverige. Området där gruvan ligger i dag var täckt med skog och myrmarker.

Faktum är att det var betesmarker för djur – däribland getter. Och det är här berättelsen om bocken Kåre kommer in i bilden:

När Kåre kom tillbaka hem efter en dag på berget upptäckte bonden att hornen hade en märklig färg. Röda! Nästa morgon bestämde han sig för att följa efter bocken. Långt ute i skogen upptäckte bonden att Kåre gick och skrubbade hornen mot marken i kanten av en myr; här var marken rödfärgad och när bonden började gräva såg han ut berget skimrade och sken. Han hade hittat en mycket rik malmåder, och enligt sägnen var det alltså så platsen där gruvan ligger i dag upptäcktes.

En annan berättelse gör gällande att det var tack vare Gruvfrun, hon som sägs vaka över berget, som gruvbrytningen tog fart.

Mer troligt är dock det att det var människor från Tunaslätten som upptäckte platsen. De var kunniga i järnhantering och hade utvecklade handelskontakter.